Forskning om vindmöjligheter i Förenade Arabemiraten

Det pågår forskning i Abu Dhabi där målet är att ta reda på hur lönsamt det kan vara att använda sig av vindkraftverk i den Förenade Arabemiraten.

Forskare i Abu Dhabi är aktiva med studier för att kunna modellera och prognostisera långsiktiga variationer i vindhastigheter i området. Prof Taha Ouarda, chef för Institute Centre for Water and Environment på Masdar Institute for Science and Technology, ska bidra till att avgöra om vindkraftverk i regionen är lönsamt.

Vill förstå variationer i vinden

Forskningsprojektet ska försöka fördjupa förståelsen om variationen i vinden från ett år till nästa, som måste iakttas under en lång period innan en plats verkliga potential att generera vindkraft är noggrant uppmätt, menar forskare Prof Taha Ouarda. Några av problemen, enligt honom, med vindkraft i det förflutna har varit att människor har utvecklat vindkraftverk baserade på data som är uppmätt eller simulerat under en period av två, tre år. Förutom att uppskatta hur den genomsnittliga vindhastigheten förändras genom tiden, är det också viktigt att uppskatta ytterligheter.

Röda havets kust ett intresseområde

Enligt Prof Taha Ouarda, ska det även ligga svårigheter för vindkraft i lägre vindhastigheter. De vill undersöka hur ytterligheterna ändras från år till år, och hur det påverkar vindkraftens potential. Prof Taha Ouarda och hans team har bland annat undersökt sambandet mellan det lokala klimatet och väder- och klimatsvängningar - repetitiva naturliga variationer i haven och atmosfären som påverkar strömmar som kan bära varmt eller kallt vatten över stora avstånd.

Projektet beräknas vara slutfört under de närmaste månaderna. Resultaten kommer sedan att delas med berörda organisationer, medan forskarna hoppas kunna bredda arbetet till andra delar av regionen. Ett område av intresse ska vara Röda havets kust, som ska ha en stark potential för vindkraftsproduktion.

Källa: www.thenational.ae