Gicon testar flytande vindkraftverk

Tyska teknikkonsulten Gicon har nu fått grönt ljus för att testa sitt SOF-flytande vindkraftverk med hjälp av en 2,4 megawatts maskin från Siemens i Östersjön.

Tyska teknikkonsulten Gicon har fått grönt ljus av statliga myndigheter för att testa sin SOF-flytande vindkraftverksprototyp med hjälp av en 2,3 megawatts maskin från Siemens i Östersjön.

Viktigt med licens

Att få licensen från ministeriet för jordbruk och miljö i Mecklenburg-Vorpommern för byggande och idrifttagning av prototypen, SOF - Schwimmendes Offshore Fundament, ska ha varit ett viktigt hinder som röjdes under processens gång. Enligt SOF:s projektledare Burk Schuldt ska tillståndet inneburit framför allt planeringssäkerhet för alla inblandade.

Hängslen och flytcylindrar

Gicons SOF-prototyp ska vara en plattform av spänningsben där designen är uppbyggd kring ett fackverk av hängslen och flytcylindrar som sitter halvt nedsänkt i vattnet, fastsatt i havsbotten med stela senor och fyra diagonalt utspärrade förtöjningslinor förankrad på plats av mikropålar.

Prototypen, som ska installeras i 18,5 meter djupt vatten ungefär 21 kilometer utanför Zingst, nära Rostock i norra Tyskland, byggs av ESG Edelstahl und Umwelttechnik vid Volkswerft varvet i Stralsund.

Källa: www.rechargenews.com