GE vill blockera Siemens Gamesa från den amerikanska marknaden

GE är ett av världens ledande vindkraftsföretag med turbiner installerade i mer än 35 länder och en total installerad kapacitet på 62 gigawatt. Foto: GE

General Electric, GE, anser att Siemens Gamesa använder en teknik som det amerikanska företaget har patent på och som säkerställer att turbinerna förblir anslutna till elnätet i situationer där spänningen sjunker.

US General Electric, GE, kräver att de amerikanska handelsmyndigheterna blockerar import av vindkraftverk från rivaliserande Siemens Gamesa.

- GE har lämnat in ett klagomål till de amerikanska myndigheterna och hävdar att spanska Siemens Gamesa använder en teknik som GE har patent på, vilket säkerställer att turbinerna förblir anslutna till elnätet i situationer där spänningen sjunker, skriver Bloomberg News.

GE har tidigare utmanat Vestas och Mitsubishi Heavy Industries i liknande fall. Siemens Gamesa vägrar att kommentera nyheten.

GE uppger att företaget levererade cirka 45 procent av alla vindturbiner i USA under 2019 och betonar att företaget kan fylla alla luckor i leveranserna om Siemens Gamesa inte längre säljer vindkraftverk till den amerikanska marknaden.

Enligt Bloomberg står Siemens Gamesa för 16 procent av den amerikanska vindmarknaden.