Ösamarbete om energi

Danska Samsö ska vara känd för sina energisatsningar enligt regionens strateg Bertil Klintbom. Nu håller det på och skapas en ny avsiktsförklaring mellan Samsö och Gotland för ett fortsatt energisamarbete.  

Regionens internationella strateg Bertil Klintbom uppger till P4 Gotland att en ny avsiktsförklaring är på gång mellan öarna Gotland och Samsö.

Gotland ska vara en av öarna inom ö-samarbetet B7, som krympt till någon sorts B5 efter att Öland och Bornholm hoppat ur samlingen, enligt P4 Gotland. Danska Samsö är inte en av B7-öarna, men Bertil Klintbom uppger till P4 att Gotland att de har jobbat ihop med Samsö ganska mycket i andra ö-projekt och inom "Islenet" - som är sammanslutningen av öar inom EU.

Samsö ska vara kända för sina energisatsningar och producerar mer energi än vad de gör av med. Bland annat med vindkraft, fjärrvärme och gasdriven färja. Bertil Klintbom hoppas att öarna Gotland och Samsö nu skall fortsätta inspirera varandra att använda sig mer av förnybar energi. Nu står öarna inför att förnya en gammal avsiktsförklaring som löper ut. Tillsammans ska Samsö och Gotland sedan hitta på gemensamma projekt på energiområdet.

Källa: www.sverigesradio.se