Ny mätning av ljudkällor

Tyska WindGuard har nu lagt till ny teknik till den stora vindtunneln i Bremerhaven. Den nya tekniken ska kunna mäta akustiken och aerodynamiken samtidigt från rotorblad.

Det tyska konsultföretaget WindGuard har nu lagt till en ny teknik i den stora vindtunneln i Bremerhaven. Den nya tekniken ska kunna mäta akustiken och aerodynamiken samtidigt från rotorbladen. Detta ska göra det möjligt att utföra alla nödvändiga mätningar i en vindtunnel med samma modell som i en enda mätningskampanj. Detta ska spara kunden både tid men också modellkostnader.

Dubbla antalet mikrofonerNicholas Balaresque, chef för vindtunneln, nämnde i ett uttalande att för de nya akustiska mätningarna dubblades antalet mikrofoner i den akustiska kameran till totalt 80 stycken. Genom att dubbla mikrofonerna blir mätningen mycket mer precisa.

Mätningar ska göras med hastigheter upp till 100 meter i sekunden, som ska motsvara den trend som lutar mot ökade topphastigheter på marknaden.

Undersöka aerodynamik ytterligareSystemet ska tillåta ljudkällor som orsakas av aerodynamiska effekter på rotorbladets profil att lokaliseras exakt och mätas. Merparten av bullret som genereras av vindkraftverk ska orsakas av aerodynamik, så dessa fenomen ska uppmärksammas ytterligare under rotorbladsutveckling i framtiden, enligt Sun & Wind Energy.

Den bakre kanten på rotorbladet ska potentiellt vara den största bullerkällan, och arbetet kommer att fokusera på detta område.

Källa: www.sunwindenergy.com