Vindkraftverk utvecklas

Kritiker argumenterar att vindkraftverk är fula och ineffektiva, menar BBC News. Men turbintekniker utvecklas snabbt och industrin väntas kunna möta framtidens krav på både effektivitet och tillfredsställande estetik.  

Kritiken som riktas mot vindkraftverk är ofta att de är fula och ineffektiva. Trots att de inte drivs på bränsle, utan av vind, menar BBC News. Dock är fortfarande priserna på el från vindkraft något högre, men det är en kostnad som har minskat över åren.

Vindkraftsindustrin utvecklas snabbt, och nya turbintekniker kommer göra det möjligt för både snyggare och billigare vindkraft. Dock kommer inte alla innovationer kunna ta sig till marknaden, menar BBC, men de som får en möjlighet kommer kunna revolutionera industrin.  

Konisk struktur

En av de innovationer som ska underlätta konstruktionen av vindkraftverk är vindlinsturbinen. Professor Yuji Ohya från Japans Kyushu University leder ett team för att utforma en konisk struktur, som är placerad runt turbinbladen för att generera lågt tryck och påskynda vindhastigheten. Vindlinsturbinen är mindre än vanliga turbiner och ska kunna generera mer energi. Även ljudet från vindkraftverken ska kunna minskas avsevärt.

Dock finns det även kritik mot denna uppfinning, Dr Gordon Edge från Renewable UK, säger att tillverkningen av dessa vindlinsturbiner är för dyr, och att denna idé har genomförts förr och inte hållit måttet.

Marknära vindkraft

Forskare från företaget Sheer Wind försöker klura ut hur man kan minska buller och vibrationer från traditionella turbiner för US Department of Energy. Dr Daryoush Allaei menar att det måste finnas ett bättre sätt att utnyttja vindkraft.

Under 2009 har han och hans team satt om att utforma ett system för insamling av vindkraft betydligt närmare marken. Idén resulterade i ”Invelox” ett system som fångar vinden i väldigt låga hastigheter. Genom att systemet kan fånga in vindar i lägre hastigheter, kommer det kunna användas och bli lönsamt på flera platser i världen. Systemet ska vara mindre, tystare och billigare.

Skeptiker pekar dock på en liten yta och brist på höjd, men företaget hävdar att kostnaden för el som genereras av Invelox är nästan tre gånger mindre än den från en likvärdig, befintligt turbin.

Källa: www.bbc.com