Demonstration i Ramsele

Flera människor gick genom samhället i Ramsele i helgen för att protestera mot vindkraften. Protesterna mot vindkraftsetableringarna har blivit starkare och riktas nu både mot regeringen och Svenska kyrkan.

Hundratals motståndare från Västernorrland, Jämtland och Västerbotten slöt upp och protesterade mot vindkraftsutbyggnaden i Ramsele. Arrangörerna uppskattar att ungefär 600 personer kom.

Motståndarna krävde ett totalstopp av utbyggnaden i både Västernorrland och Jämtland. De vill se fler utredningar som kan visa på vilken påverkan vindkraften har på natur och miljö, innan fler vindkraftverk byggs. De känner även att lokala politiker inte lyssnar på deras åsikter.

Planer på 500 vindkraftverk

I Sollefteå kommun finns just nu ett stort intresse att bygga närmare 500 vindkraftverk i flera parker i närheten av Ramsele. De styrande politikerna i kommunen menar att vindkraften gör gott för miljön och att den skapar arbetstillfällen.

I Ramsele har nu Svenska kyrkan hamnat i blåsvädret sedan de gett tillstånd för flera byggen. Det bor 1400 i församlingen och nu hotar bybor att träda ur kyrkan.

Källa: P4 Västernorrland