Första elen från Clashindarroch, Skottland

Vattenfall får sin första el från sin landbaserade vindkraftpark Clashindarroch i Skottland. Vid full drift ska vindkraftparken kunna förse 27 000 hushåll.

Vattenfalls landbaserade vindkraftpark Clashindarroch i Skottland har producerat elektricitet för första gången. När vindkraftparken tagits i full drift kommer den att kunna tillgodose cirka 27 000 hushålls elbehov.

Detta framgår av ett pressmeddelande.

Vindkraftparken Clashindarroch i Aberdeenshire i nordöstra Skottland är ett vindkraftsprojekt som omfattar 18 turbiner med en installerad kapacitet på 36,9 megawatt.

Den landbaserade vindkraftparken producerade el för första gången den 22 januari.

– Vattenfall vill bygga en vindkraftsverksamhet i Storbritannien som kraftigt bidrar till att de skotska klimatförändringsmålen uppnås, hjälpa till att hålla igång belysningen och säkra en robust skotsk försörjningskedja för vindkraft, säger Piers Guy, Vattenfalls landschef i Storbritannien, i ett pressmeddelande.

Turbinleverantören Senvion kommer att fortsätta att förbereda de 17 återstående 2,05 megawatts turbinerna för drift.

Vindkraftparken Clashindarroch, en investering på 62 miljoner brittiska pund, är Vattenfalls andra vindkraftpark i drift i Skottland. Företaget driver också den landbaserade vindkraftparken Edinbane på 41,4 megawatt, på Isle of Skye.

Ett normalt år kommer Clashindarroch att producera över 110 000 megawattimmar förnybar energi.