Sälvänligt med vindkraftsparker

Sälar ska trivas i närheten av havsbaserade vindkraftsparker, enligt en ny studie från tidskriften Current Biology.

Marina däggdjur som sälar och delfiner kan gynnas av den kraftiga tillväxten inom havsbaserad vindkraft, visar en ny studie i tidskriften Current Biology. Kraftverken bildar artificiella rev där det sedan bildas mat åt däggdjuren.

Oåtkomligt för fiskebåtar Forskare från det skotska universitetet St Andrews följde GPS-märkta holländska och brittiska sälar, och märkte då att några av sälarna hade för vana att bege sig till kraftverksparken Sheringham Shoal.

– Fiskebåtar kan inte riktigt åka in mellan vindturbinerna, så det blir ganska snabbt ett område där fiskar kan föröka sig. Det finns en del bevis för det, säger professor Judith Wolf, föreståndare för brittiska National Oceanography Center i Liverpool, i en nyhet från Sveriges Radio.  

Skapar föda Enligt studien i Current Biology bildas musslor, alger och koraller på fundamenten. Det ska gynna fiskar, som i sin tur blir föda för de marina däggdjuren.

Samtidigt har de havsbaserade vindkraftsparkerna en rad andra effekter på ekosystemen, vilket gör att Judith Wolf aktar sig för att värdera deras totala effekt.

– Det kan ske förändringar, vi kan inte alltid säga om det är "bra" eller "dåligt", säger Judith Wolf, i en nyhet från Sveriges Radio.

Källa: Sveriges Radio