Frankrike satsar på flytande vindkraftverk

I juni 2015 planerar Frankrike att bygga ett pilotprojekt med flytande vindkraftsturbiner, tillkännager Frankrikes premiärminister Manuel Vall. Bygget uppskattas kosta 150 miljoner Euro.

Frankrike skickar ut en intresseanmälan för bygget av ett pilotprojekt av flytande vindkraftsverk nästa juni. En budget på 150 miljoner Euro finns tillgängligt för bygget för att stödja den uppkommande teknologin i vad den franska staten anser vara en prioriterad sektor.

Detta projekt uppkom delvis för att skapa jobbtillfällen men också för att flytande vindkraftsverk är det enda alternativet då Frankrike har väldigt brant havsbotten vid kusten.

Olika företag planerar för projektet Det är troligt att plattformen kommer från Ideol's Floatgen, utrustad med 2 megawatts Gamesa turbiner. Nénuphar and EDF Energies Nouvelles planerar att ha sina turbiner redo för installation år 2017, och kort därefter DCNS and Alstom's halvt nedsänkbara SeaReed floater utrustad med en Haliade 6 megawatt motor.

Slutligen planerar Eolfi att utveckla ett annat vertikal axelkoncept, med en 5 MW turbin, dubbad Spinfloat. Deras offshore prototyp är planerad att vara klar till 2019.

Källa: Windpoweroffshore.com