Franska Ardian vill investera 30 miljarder på förnybart i Sverige

Arkivbild.

Franska investeringsjätten Ardian vill satsa på förnybar energi i Sverige och övriga Norden. Satsningen görs av det nystartade bolaget Enordic, som nu laddar för investeringar på 30 miljarder kronor, skriver Di. 

- Vi sjösätter nu på allvar våra planer här i Norden. Det är ett stort steg och målet är att bygga Enordic till en ledande plattform för investeringar i förnybar energi. Vi ser mycket stor potential i att både bidra till att möta klimathotet och samtidigt nå god avkastning för investerarna, säger Amir Sharifi, en av de ansvariga rådgivarna för Ardians infrastrukturdel till Di.

Målet för bolaget är att investera runt 30 miljarder kronor, inklusive belåning, bara under de närmaste fem åren. Huvuddelen av de 30 miljarder kronor som Ardian har som mål att investera i regionen återstår. Och det är alltså främst förnybar energi som lockar. 

Ardian som har sätet i Paris förvaltar totalt motsvarande 875 miljarder kronor för pensionsförvaltare och andra institutionella placerare. 

I februari meddelade Ardian att det ska investera drygt 3 miljarder kronor i en ny vindkraftspark i Åndberg i Härjedalen. Uppdraget att leda jättebygget gick till svenska projektören OX2 som i sin tur gav bland andra byggkoncernen NCC ett stort uppdrag. Bygget är i full gång och enligt planerna ska parken som får 53 vindkraftverk med totalt 280 MW installerad effekt tas i drift 2022. 

Nyligen undertecknade Ardian ett stort elavtal som innebär att energibolaget Skellefteå Kraft köper cirka en tredjedel av den samlade årsproduktionen från Åndberg under tio år. Elpriset och värdet på kontraktet är hemligt. Men avtalet är enligt Ardian av stor betydelse för att minska risken och trygga finansieringen för miljardprojektet. 

- Avtalet visar hur attraktiv förnybar el är för elkonsumenterna. Och vi är mycket glada över att ha etablerat ett långsiktigt partnerskap med Skellefteå Kraft och ser fram emot att fortsätta jobba med dem och även andra lokala aktörer i Sverige och övriga Norden, säger Eero Auranne, vd för Enordic, som är namnet på Ardians nya nordiska bolag för energiinvesteringar. 

- Vi vill gärna investera mer i vindkraft, inte minst eftersom förutsättningarna håller världsklass med goda vindförhållanden, gott om plats för stora och högeffektiva anläggningar som vi nu bedömer kan byggas utan subventioner, säger Amir Sharifi.

Men även vattenkraft, bioenergi, fjärrvärme liksom förvärv av elbolag med stora kundstockar kan bli aktuella. Kärnkraft och fossil energi är däremot inte intressanta, uppger han

- Vi fokuserar helt på hållbar energi, som vi bedömer har bäst utsikter inte minst eftersom energisektorn måste ställas om i enlighet med klimatmålen. Kärnkraft har visserligen inga stora koldioxidutsläpp men är förknippad med stora ekonomiska, tekniska och politiska risker och är sannolikt inte heller på lång sikt det mest hållbara alternativet, säger Amir Sharifi.