Gotland toppar den svenska vindligan

Foto: O2

Gotland, Åre och Jokkmokk har störst yta som är tillräckligt blåsig för att det ska löna sig att bygga vindkraft. Samtidigt har 110 av landets kommuner så lite vind att det inte lönar sig med stora satsningar på vindkraft i kommunen. Detta framgår av nya beräkningar från vindkraftbolaget O2.

– Om man kan bygga vindkraft där det blåser mycket sjunker kostnaderna. Det leder på sikt till lägre elräkningar för konsumenterna, säger Linda Magnusson, vd för O2 Vindel.

På Gotland finns 1 749 kvadratkilometer landyta där det blåser minst 7 meter per sekund på 72 meters höjd, vilket är vad som behövs för att det ska löna sig att sätta upp vindkraftverk. Det är landets största yta i en enskild kommun och placerar Gotland i topp i O2:s vindliga.

På andra plats i vindligan kommer Åre med 1 557 kvadratkilometer yta med bra vindförutsättningar och trea är Jokkmokk med 1 437 kvadratkilometer. 110 av landets kommuner saknar helt områden där det blåser tillräckligt mycket för att det ska löna sig med en storskalig utbyggnad av vindkraften.

– Vindkraften kan skapa nya jobb runt om i landet, samtidigt som koldioxidutsläppen och klimatpåverkan minskas väsentligt. Men det förutsätter att vi får bygga ut vindkraften i områden där det blåser mycket, säger Linda Magnusson.

Forskare vid Uppsala universitet har på uppdrag av Energimyndigheten kartlagt hur mycket det blåser i olika delar av Sverige. Vindkraftbolaget O2 har nu brutit ned dessa data på läns- och kommunnivå. Resultaten presenteras i en ranking baserad på hur stor yta med bra förutsättningar för vindkraft som finns i länet eller kommunen.

Vindkarteringen ska enligt Energimyndigheten användas som underlag i vindkraftsplaneringen vid länsstyrelser och kommuner samt ge projektörer och kraftbolag ett bra underlag för lokalisering av vindkraft.