Umeå Energi bygger vindkraftverk på Granberget

Foto: Repower Systems

Nu bygger Umeå Energi tre stora nya vindkraftverk på Granberget i Robertsfors. Snurrorna har en effekt på 3,2 megawatt vardera och kan årligen försörja drygt 6 000 villor med el.

– Det här är framtidens vindkraftverk – trygga, stabila och storproducenter av förnybar el, säger Lars C Johansson, operativ chef för Umeå Energis affärsområde Sol, Vind & Vatten.

De tre nya vindkraftverken på Granberget levereras av Repower Systems. De har en effekt på 3,2 MW, en navhöjd på 93 meter och en rotordiameter på 114 meter. Dessutom är snurrorna anpassade efter kallt klimat och har ett automatiskt system för att rensa vingarna från is.

– Vinterklimatet kan ställa till problem, men vi har hittat vindsnurror som klarar förutsättningarna här. Det är faktiskt så att vindkraften producerar som allra bäst under årets sex kallaste månader, säger Lars C Johansson.

Att vindkraften genererar ungefär 70 procent av all el på vintern beror framför allt på att det blåser mer de kalla månaderna, men också på att luftens densitet är högre när det är kallt, vilket innebär att man får ut mer energi ur samma mängd luft.

– Vi vill vara med och utveckla vindkraften i regionen. Både genom att äga verk själva och genom att hjälpa andra i byggprocessen med administration samt service av vindkraftverk, säger Lars C Johansson.

I dag äger Umeå Energi en vindkraftspark i Hörnefors utanför Umeå, där fem vindkraftverk snurrar, ett vindkraftverk i Holmsund och en snurra i Robertsfors. Under vårvintern sålde koncernen sin vindkraftspark i Håcksta utanför Hudiksvall, för att gynna både arbetstillfällen och förnybar elproduktion i Umeåregionen.

Arbetet på Granberget påbörjas nu och vindkraftverken beräknas resas i november.