”Färre störningar med ny teknik”

Utrustningen från Comsys, som Fortum nu testar.

Vindkraft är en av framtidens energikällor - men det ställer också höga krav på de som äger elnäten. Nu testar Fortum, tillsammans med företaget Comsys AB, en ny teknik som bland annat ska ge färre störningar i överföringen till elnätet.

Det är vid vindkraftsparken Dingle-Skogen i Munkedal på västkusten som den nya teknologin installeras. Produkten som heter ADF Statcom genererar kompensationsströmmar som injiceras i elnätet. Strömmarna kan kompensera för reaktiv produktion från elnätet och neutralisera störningar som kan uppstå i överföringen från vindkraftverken till elnätet.

– Vi tror att framtidens el kommer produceras från källor som kommer från solen, som vind-, våg- och solkraft. Men då måste vi också vara säkra på att elen som matas in i elnätet håller en hög kvalitet. Det här är ett intressant pilotprojekt, säger Per Bengtsson som är ansvarig för Fortums regionnät på västkusten i ett pressmeddelande.

– Vi kommer utvärdera testet och sedan se hur vi vill gå vidare i framtiden, säger Per Bengtsson.

Comsys är relativt små på den svenska marknaden och riktar framför allt in sig på små och mellanstora vindkraftsparker.

– I Sverige vill vi gärna bygga ut med förnyelsebar energi, men det är inte alla som tänker på att många små energikällor kan skapa en del problem. Vi ligger ett steg före med lösningar så vi inte hotar utbyggnaden av exempelvis vindkraft, säger Marcus Löfgren som är vd på Comsys.

Vindparken Dingle-Skogen ägs av Rabbalshede Kraft. De två första verken togs i drift i december 2012. Hela parken med sina 14 verk beräknas stå klar under andra halvan av 2013 och då producera cirka 86 500 MWh.