Klartecken för skotskt vindkraftprojekt

Bild: EOWDC

Fortsätt med planeringen av vindkraftprojektet European offshore wind deployment centre i Aberdeen Bay. Budskapet framfördes under tisdagen av den skotska regeringen till Vattenfall och övriga samarbetspartners trots hårt motstånd från den amerikanske affärsmannen Donald Trump.

European Offshore Wind Deployment Centre (EOWDC) är en demonstrationsanläggning för nästa generations vindkraftverk. Projektet är ett samarbete mellan Vattenfall, Aberdeen Renewable Energy Group (AREG) och Technip Offshore Wind.

- Regeringens godkännande av EOWDC är mycket positiva nyheter för Skottlands och Storbritanniens havsbaserade vindkraftindustri. Beslutet placerar Skottland, Storbritannien och Europa i det främsta ledet inom området. De samarbetande företagen kommer nu att bedöma tillståndet med de tillhörande villkoren som en del av planeringen i den kommande projektfasen, säger Iain Todd, talesperson för EOWDC i ett pressmeddelande.

EOWDC är mest känt för omvärlden för det hårda motståndet från den amerikanska miljardären Donald Trump. Affärsmannen som äger en golfanläggning vid Menie Links menar att vindkraftverken kommer att förstöra havsutsikten för golfarna. Trump har klargjort att han inte tänker gå vidare med sina planer på att bygga ett lyxhotell och en andra golfanläggning vid Balmedie om inte EOWDC stoppas.

En representant för Donald Trump försäkrade under tisdagen att kampen mot EOWDC kommer att fortsätta i brittiska domstolar.

Projektet planerar att uppföra 11 vindkraftverk ur nästa generation, som ska användas som ett testcentrum och demonstrationsanläggning för framtida planer gällande vindkraft till havs. Investeringskostnaden beräknas till 230 miljoner brittiska pund.