Alstom i sista testfasen för nytt vindkraftverk

Foto: sxc.hu

Alstoms senaste generation av havsbaserade vindkraftverk, Haliade 150, genomgår just nu tester i Le Carnet, i Loire-regionen i Frankrike. Efter att projektet genomgått ett framgångsrikt slutförande återstår under de kommande månaderna endast mätningar av effektkurvan vid olika vindhastigheter samt spänningskvalitén för genererad kraft för slutgiltig certifiering.

Utvecklingen av Haliade har resulterat i att konsortiet lett av det franska elbolaget EDF, där Alstom är leverantör, vunnit tre projekt som nyligen lanserades av den franska regeringen. Som del av det första franska havsbaserade vindkraftprogrammet kommer Alstom att leverera totalt 240 havsbaserade vindkraftverk som in sin tur genererar upp till 1.4 GW vindkraft längs med Frankrikes kust.

– Alstom har på mycket kort tid utvecklat en ny generation havsbaserade vindkraftverk. Ett prototyputförande finns uppfört på land i Frankrike och utgör idag världens största vindkraftverk i drift, säger Nils Lannefors, landschef för Alstom i Sverige.