Ny modell för dimensionering av skruvar i vindkraftverk

Forskare vid Baskiens universitet har utvecklat en förenklad simuleringsmodell för vindkraftverk. Allt man behöver göra är att mata in de egenskaper man vill att tornet och dess delar ska ha i modellen - och på några sekunder räknar modellen ut varje bults last. Modellen kan medföra stora fördelar när det gäller att bygga och underhålla vindkraftverk. Det är ett känt faktum i vindkraftsbranschen att varje skruv ofta måste justeras om flera gånger för att anpassa dem till lasten för ett specifikt vindkraftverk. Med den nya simuleringsmodellen är alla dessa egenskaper kända från byggstarten.

På grund av sin höga höjd monteras vindkraftverk i delar och skruvas sedan ihop. Att foga samman så stora sektioner med ett stort antal skruvar är ett komplicerat arbetsmoment.

– Målet är att varje skruv har samma last så att de alla arbetar på samma sätt. Men i praktiken är det ingen lätt uppgift att uppnå en sådan enhetlighet. När man skruvar i en skruv förlorar den föregående en del av sin last, förklarar Mikel Abasolo, som är forskaren bakom simuleringsmodellen. Han beskriver modellen i sin avhandling ”Metamodelo para la simulación y optimización de secuencias de atornillado en uniones de Torres de aerogenerador”, som han nyligen försvarade vid teknikfakulteten i Baskiens universitet.