Elbilar snabbladdas med sol och vind

Vattenfall öppnar en snabbladdningsstation för elbilar i Storstockholm. Stationen drivs helt av förnybar el. Elbilsbilsägare ska där kunna snabbladda en ”full tank” på 15-30 minuter.

Vattenfall vill vara drivande i elektrifiering av transportsektorn och som leverantör av laddlösningar. För att främja användningen av elbilar har Vattenfall, i ett samarbete med Tyresö kommun, öppnat en snabbladdningstation i Tyresö centrum.

– Vattenfalls mål är att stötta kunder och i samarbete med olika aktörer underlätta och stimulera introduktion av elbilar. Där spelar snabbladdningsstationer en viktig roll, säger Annika Ramsköld, chef för affärsutveckling på Vattenfall.

Med den nya stationen ska laddningstiden kunna reduceras för elbilsanvändare. Att ladda en elbil helt tar 15-30 minuter jämfört med upp till 10 timmar hemma i ett vanligt jordat uttag.

– Att minska elbilanvändarnas räckviddsångest är otroligt viktigt. Vi tror att snabbladdningsstationer är en viktig faktor som kommer att få fler att vilja ha en ellbil. Stationerna är också ett viktigt komplement till vår satsning på elladdningstjänster för hemmabruk och företag, säger Annika Ramsköld.

Snabbladdningsstationen drivs helt av förnybar el - dels från solcellerna på taket på stationen dels från el från Vattenfalls vindkraftpark Lillgrund. Både växel- och likström finns tillgängligt.