Världens största vindkraftvinge i drift

Foto: Siemens

Den 6 oktober startade Siemens Wind Power tester med sin nya 154 metersvinge till ett 6-megawatt offshore-vindkraftverk.

Vindkraftverket producerar 25 miljoner kilowattimmar ren energi vilket är tillräckligt för att förse 6 000 hushåll med el. Redan i maj installerade Siemens den första prototypen av den nya 6-MW turbinen med en 120 metersvinge. Den har nu varit i drift framgångsrikt i över ett år och har på vägen satt nytt rekord i energiproduktion.

Serietillverkningen versionen av 6-MW-turbinen med 154 m diameter förväntas sätta standard för den havsbaserade vindkraftindustrin.– Starten av fälttester av 154 m rotor för 6-MW är ett spännande steg i utvecklingen av konkurrenskraftig teknik för de stora havsbaserade vindkraftsparkerna i framtiden, säger Henrik Stiesdal, teknikchef på Siemens Wind Power.– Det nya 6-megawatt vindkraftverket är en milstolpe i vindkrafttekniken. Jämfört med våra första 30-kilowatt vindkraftverk, som vi utvecklade för 30 år sedan ger den nya turbinen över 500 gånger mer energi per år, säger Stiesdal.För framställning av rotorbladen använder Siemens en process där bladen tillverkas i en enda gjutning. En sådan vinge är upp till 20 procent lättare än blad gjorda med traditionella metoder.