ESAB får stororder till vindkraftsindustrin

Foto: ESAB

ESAB har varit inblandad i vindkraftsproduktion sedan starten. Företagets automationslösningar, svetsutrustningar och tillsatsmaterial (svetstråd) har använts i tillverkningen av mer än hälften av världens vindkraftsverk.

Stålkonstruktionsföretaget Bladt Industries A/S, är bland annat en leverantör av fundament till offshore vindenergibranschen, olja och gasindustrin samt leverantör av infrastrukturkonstruktioner såsom broar och hamnanläggningar. Det är full fart på Bladt Industries fabrik i Danmark och för att klara uppdraget har man valt att investera i ESAB:s automationslösningar.

ESAB har redan levererat 8 stycken nya, 20 set av 300 och 400 tons konventionella rullbockar, 5 stycken ESAB pulvertraktorer och uppgradering av 8 stycken singelsvetshuvud till Tandem på befintliga svetskranar.

– Ordern är den enskilt största inom ESAB Norden för automationsprodukter och det är spännande att kunna delta i ett så här omfattande projekt, säger Magnus Andersson, Automationsförsäljningschef på ESAB Norden.

Nya order till Bladt Industries betyder att verksamheten investerar i ytterligare 4 stycken tandemsvetskranar. Dessa kommer att levereras innan sommaren 2012. 

Vid tillverkning av vindtorn krävs också mycket tillsatsmaterial, även om Bladt Industries svetsar i smala fogar är det fortfarande stora mängder tillsatsmaterial som används, då plåttjockleken varierar från 50 till 100mm. Volymerna ligger på cirka 3000 ton tillsatsmaterial per år.  

– Vi är stolta över att ha fått fortsatt förtroende av Bladt Industries och stärker därmed ESABs position inom vindkraftssegmentet, säger Magnus Andersson.