Klartecken för vindkraft i Tomelilla

Foto: Karolina Kabat

O2 vill bygga vindkraftverk i Tomelilla, skriver Ystads Allehanda. Protesterna har varit många, bland annat 600 namnunderskrifter mot förslaget har lämnats in och synpunkter har framförts om att verken skulle hota ett örnrevir, men nu ger kommunen klartecken efter ett helt enigt beslut.

– Det finns inga argument för att inte anta planen. Den gamla översiktsplanen för området säger att Tomelillas norra delar lämpar sig för vindkraft och även det nya tillägget som snart ska antas ger grönt ljus för området, säger kommunalråd Torgny Larsson (S), till Ystads Allehanda.

Gruppen Österlen - borta med vinden kommer att överklaga och menar att vindkraftverk i norra Tomelilla skulle förstöra turistnäringen och minska antalet inflyttande.

– Kommunen gräver en ekonomisk grav. Vi har redan pratat med mäklare som sagt att det inte går att sälja hus i närheten av vindkraftverk. Vindkraftbolaget O2 säger att man ska ha minst 700 till 1000 meter till bebyggelse när man bygger tre eller flera verk, nu handlar det om femhundra meter, säger Josefina Ott Kann till Ystads Allehanda.