Eon inviger mätmast

Foto: Eon

Eon har invigt en mobil mätmast på varvet i Landskrona. Masten ska nu bogseras ut i havet mellan Sverige och Baltikum för att undersöka vind, vågor och strömmar på Södra Midsjöbanken.

– Det finns inget beslut att bygga några vindkraftverk på Södra Midsjöbanken, men platsen är intressant och därför genomför vi en rad undersökningar, säger Eon Vinds vd Mark Porter. Den grundläggande frågan är hur mycket det blåser.

Mätmasten står på en plattform av stål och är byggd som en stor båt, men utan motor – ungefär som en oljeplattform. Den väger 670 ton, har tre 48 meter långa ben. I hamn och under transport är benen upphissade, men väl på plats sänks benen ned så att plattformen står på botten. Mitt på plattformen står en 80 meter hög mast som ska mäta vinden.

­– Vinsten med att bygga en mobil mätmast, i stället för att bygga en stationär direkt på havets botten, är att vi kan använda masten igen någon annanstans, vilket sparar såväl pengar som miljö, säger Mark Porter. Dessutom kan detta vara en intressant teknik även för havsbaserade vindkraftverk, inte bara mätmaster.

I början av mars skickade Eon in en ansökan om miljötillstånd till Miljödepartementet och en ansökan till Näringsdepartementet om att få disponera havsbotten,  en så kallad rådighetsansökan. Ansökan gäller att få bygga vindkraftverk på Södra Midsjöbanken i havet mellan Sverige och Baltikum.

Trots ansökan finns inget investeringsbeslut för projektet, men väl ett beslut att aktivt arbeta för att parken en dag ska kunna byggas. Ett konkret steg i det arbetet är bygget av den mobila mätmast som nu står färdig i Landskrona.

Eon beräknar att det finns teoretiskt utrymme för upp emot 300 verk på Södra Midsjöbanken. Tidigast någon gång runt 2018 skulle parken kunna stå färdig.