Vindkraftparken Tjurhöjden invigd

Foto: CRC Vindkraft
Lecheng Li, SInovel och Claes Bûhler, CRC Vindkraft. Foto: CRC Vindkraft
Maria Strömner, 12, från Molkom klippte bandet. Foto: CRC Vindkraft

Nu är vindkraftparken Tjurhöjden i Molkom invigd. Tjurhöjden är platsen för de allra första kinesiska vindkraftverken i Europa. Verken är levererade av den kinesiska tillverkaren Sinovel och uppförda av göteborgsföretaget CRC Vindkraft.

– Dagens invigning innebär startpunkten för en helt ny era på den europeiska vindkraftmarknaden med ökad konkurrens och förhoppningsvis lägre konsumentpriser på förnybar energi, säger Claes Bühler, vd för CRC Vindkraft.

Vindkraftverken är två 3 MW-verk som levererats kompletta från Kina. Totalhöjden är 150 meter och rotordiametern 113 meter. De två vindkraftverken kostar tillsammans 84 miljoner kronor och beräknas producera cirka 15 000 MWh/år.

– Vi startade upp turbinerna redan under förra veckan så Vindkraftpark Tjurhöjden har redan påbörjat sitt arbete med att leverera el, säger Claes Bühler.

På plats under invigningen var även en delegation från den kinesiska tillverkaren Sinovel.

– Invigningen av Vindkraftpark Tjurhöjden är en milstolpe för Sinovel och för kinesisk vindkraftsindustri eftersom det är vår allra första etablering i Europa. Jag är stolt över vad vi har åstadkommit tillsammans med CRC Vindkraft och ser fram emot framtida projekt tillsammans, säger Lecheng Li, Senior Vice President för Sinovel. Läs mer om vindkraftparken Tjurhöjden i Nr 2 av Nordisk Energi!