CRC Vindkraft tar kinesiska vindkraftverk till Europa

Foto: Sinovel

Det är CRC Vindkraft i Göteborg som blir det första vindkraftbolaget att satsa på kinesiska vindkraftverk i Sverige. Två 3 MW-verk från den kinesiska tillverkaren Sinovel, världens näst största tillverkare av vindkraftverk, är nu på väg till Sverige.

Efter omlastning i Antwerpen skeppas vindkraftverken vidare till Kristinehamn för att därefter transporteras och uppföras på Tjurhöjden i närheten av Molkom, 35 kilometer nordost om Karlstad. Invigningen är planerad till den 29 februari nästa år, då verken beräknas börja producera vindkraft till Fortums nät.

De båda vindkraftverken är på 3 MW vardera och levereras kompletta från Kina. Totalhöjden är 150 meter och rotordiametern 113 meter. De två vindkraftverken kostar 84 miljoner kronor och beräknas producera cirka 15 000 MWh/år.

– Att ha en av världens största tillverkare av vindkraftverk i ryggen känns tryggt när vi nu sätter upp våra första verk i Sverige. Servicen av de båda verken utförs av Sinovel själva och blir startpunkten för en egen serviceorganisation i Europa, säger Claes Bühler, vd för CRC Vindkraft.