Stena bygger vindkraftverk i Vetlanda

Foto: sxc.hu

Stena Renewable AB satsar 1,3 miljarder och bygger vad som enligt bolaget blir södra Sveriges största landbaserade vindkraftpark i Vetlanda kommun, Småland. Vestas blir leverantör av vindkraftverken och Eon Elnät bygger elanslutning.

Sammanlagt 32 vindkraftverk med en samlad effekt på 96 MW ingår i det stora vindprojekt som ska uppföras i småländska Lemnhult i Vetlanda kommun. Stena Renewable investerar 1,3 miljarder i projektet. Byggandet av infrastrukturen runt verken påbörjas inom kort.

Vestas kommer att leverera och påbörja installationen av turbinerna i augusti 2012. Hela projektet beräknas vara klart i april 2013.

– Vi är mycket nöjda med att få arbeta tillsammans med Stena Renewable i detta stora och viktiga svenska projekt, säger Krister Poole Jönsson, försäljningschef på Vestas Northern Europe.

Vindkraftparken är strategiskt förlagd i södra Sverige, där elbristen är som störst. Därför är det med glädje som Göran Danielsson, vd på Stena Renewable, konstaterar att produktionen från verken kommer att motsvara 70 procent av den samlade elförbrukningen för hela Vetlanda kommun.

– Det visar på ett tydligt sätt att vindkraften gör skillnad, säger Göran Danielsson, som konstaterar att det gått knappt tre år sedan arrendeavtalen upprättades till byggstart.

– Det är kort tid för ett så här stort projekt och det beror på ett gott samarbete med Vetlanda kommun och med Länsstyrelsen i Jönköpings län, säger han.