Vindkraft för hemmabruk

Två minivindkraftverk på ett hustak i tyska delstaten Nierdersachsen. Foto: FuSystems

Företaget FuSystems Windkraft har tagit fram ett nytt småskaligt vindkraftverk.  Det är för första gången som ett tyskt småföretag satsar på vindenergi i syfte att fylla den enskilda husägarens behov av elektricitet.

Minikraftverket har 1,30 meter långa rotorblad och är kompatibel med konventionella system som till exempel frekvensomriktare. 

Minikraftverkets prestanda ska normalt ligga mellan 200 och 1000 kWh per år, beroende på region och läge.  Dessa småskaliga vindkraftverk är därmed inte längre praktiska bara som reservkraft under fritiden, utan kan numera användas även för att generera billig el för hem eller ett företag. 

Får småhusägare och mindre industrier erbjuds också två versioner - en utan eller med ett solvärmesystem.  Enligt tillverkaren går det bra att använda företagets minivindkraftverk i samband med katastrofhjälp och som energikälla i utvecklingsländer.

Nyligen överlämnades flera av de småskaliga vindsnurrorna med tillhörande utrustning, till Japan för att användas i Fukushimas katastrofområde.