Ford-fabrik använder enbart vindkraft

Det nya vindkraftverket i Dagenham. Foto: Ford

Fords dieselmotorfabrik i engelska Dagenham kommer från och med slutet av augusti i år att bara använda el från vindkraft, sedan ett nytt vindkraftverk byggts på platsen. Det nya kraftverket fördubblar minskningen av de årliga koldioxidutsläppen från 2 500 till 5 000 ton.

Kraftverken på Fords fabrik i Dagenham omvandlar vindkraft till elenergi som används i tillverkningen. Den ökade produktionen på fabriken, som beror på att man byggt en ny monteringsbana, har gjort att man behövt anlägga ett nytt vindkraftverk för att slippa använda el från andra energikällor. Fabrikens läge nära floden Themsens utsatta stränder gör det särskilt angeläget att man använder sig av miljövänlig teknik.

Dagens två vindkraftverk ger 5,92 miljoner kWh per år. Med tillägget av ett tredje kraftverk når man upp till 11,4 miljoner kWh per år. Grunden till det nya vindkraftverket byggdes i maj och det är nu klart att tas i drift.

– Sedan år 2000 har vi minskat vår globala energiförbrukning med 30 procent och koldioxidutsläppen från våra anläggningar med 39 procent, säger Ken Macfarlane, tillverkningschef, Ford Europa. Ford strävar efter att vara globalt ledande inom miljöansvar, både vad gäller de fordon och drivlinor som vi tillverkar och de processer vi använder i produktionen.

– Det är glädjande att ett storföretag som Ford väljer att, för hela sin motorfabrik, använda grön energi från våra vindsnurror. Det här ger verkligen en skjuts framåt för hela vindenergibranschen, säger Dale Vince, grundare av Ecotricity, det företag som levererat det nya vindkraftverket, i en kommentar