Vindkraftverk stör boende i Torsås

Foto: sxc

Den nya vindkraftparken i byn Kvilla utanför Torsås stör boende. Verken är lägre och ger ett högre ljud än andra vindkraftverk menar Kvillaborna som liknar situationen med att bo intill en flygplats, skriver svt.se.

I Kvilla i Torsås har företaget Green Extrem byggt sex vindkraftverk. Enligt invånarna i Kvilla låter vindkraftverken mer än andra vindkraftsverk. Orsaken skall enligt de boende vara att de är producerade i Kina.

Men Claes Lund, projektledaren för Green Extrem, som driver vindkraftparken håller inte med om att vindkraftverken i Kvilla håller en högre ljudnivå. Och han menar att ljudnivån inte har något att göra med att verken är producerade i Kina.

Enligt de boende är ljudet värst om nätterna och det vibrerar i husen som ligger 1,5 km ifrån vindkraftsparken. En del säger att de måste ge sig av från hemmet för att det inte går att sova och andra att de får ont i öronen.

På Green Extrem menar man att kravet på högst 40 decibel som Naturvårdsverket ställer är uppfyllt.

– Vi försöker ändå att hitta sätt att ytterligare sänka ljudnivån. Vi förstår att de närboende upplever ljudnivåerna som höga och har en kontinuerlig dialog med leverantören för att hitta sätt att sänka ljudnivåerna, säger Claes Lund.