Eons vindkraftverk i Björkered fortfarande stillastående

Foto: Vestas

I veckan gjorde Eon ett försök att med hjälp av en helikopter få rotorbladen att lossna på det vindkraftverk som snart har stått stilla i snart fyra månader. Försöket misslyckades men snart ska man göra ett nytt försök med linor.

I maj lossnade delvis axeln till rotarbladen på ett av Eons vindkraftverk i Björkered. Skadan medför risk för att de 40 ton tunga vingarna ska ramla ner på marken men Eon har inte vågat skicka upp personal av säkerhetsskäl. Från början var planen att propellern skulle lyftas ner med hjälp av en stor mobilkran och ett av Vestas specialtillverkat lyftdon. Men under sommaren ökade brottvinkeln och metoden gick inte att använda.

Tekniker som varit uppe i turbinhuset vid två tillfällen har konstaterat att den 60 centimeter tjocka axeln gått av helt och hållet.

Nyligen tog Eon en helikopter till hjälp och trodde att vinddraget skulle få rotorbladen att lossa, men det hjälpte inte. Ett nytt försök ska nu göras med att dra ner vindkraftsverkets vingar med hjälp av linor.

På Eon vill man inte klä haveriet i siffror utan menar att det viktigaste är att ingen människa kommer till skada är. De anser även att de är leverantören, Vestas, som får stå för kostnaderna i samband med haveriet eftersom vindkraftverket – en av totalt tio i Björkeredsparken – fortfarande omfattas av garanti.

Vestas har ingen förklaring till det inträffade. – Vi har 6 000 verk i drift världen över med axlar av den här typen. Det är första gången något sådant händer, säger Ingeman Sandvad som hade kommit från Danmark för att bistå vid blåsförsöket med den Västeråsbaserade helikoptern.