Skåne satsar på vindkraft i Hultsfred

Foto: Vestas

Region Skåne har skrivit kontrakt på sex vindkraftverk som ska byggas i Hultsfred i östra Småland. Affären är på 252 miljoner kronor, skriver Sydsvenskan.se.

Vid upphandlingen, i maj i år, lämnade två företag anbud. Eon, som är byggklara i Örnsköldsvik och Eolus vind som sedan några år har bygglov i Hultsfreds kommun.

– Efter en samvägd bedömning av pris och kvalitet föll valet på Eolus, säger Louise Ekstrand, inköpsdirektör på regionen.

De sex vindkraftverken kommer att levereras av Vestas och har en tornhöjd på nära 120 meter och en totalhöjd på 180 meter. Enligt planeringen ska arbetet med att resa verken inledas i november och de ska stå klara ett år senare.

Enligt den kalkyl som är gjord kommer vindkraftverken att leverera ström som motsvarar 40 procent av elbehovet i Region Skånes verksamheter, exklusive järnvägstrafiken och den som bedrivs i hyrda lokaler.

Dock har lokaliseringen av verken väckt förvåning i kommunen.

– Jag tycker det är roligt att det byggs vindkraft, men jag tror att det kan finnas bättre vindlägen i landet, inte minst i Skåne, säger Lars Rosander, kommunstyrelsens ordförande (C) i Hultsfred.

Kalmar län, där Hultsfred ligger, är i det närmaste en vit fläck på Energimyndighetens karta över landets lämpligaste platser för vindkraft men det har varit svårt att bygga merbvindkraft i Skåne.

Avgående regionrådet Monika Ekström (MP) har drivit frågan om att Region Skåne ska äga vindkraft. Och hon tror att orsaken till att det är svårt att bygga vindkraft i Skåne är att det är så tättbefolkat. Och att den som bygger vill bygga fler verk på samma ställe.