Första turbinerna på plats utanför Sidensjö

Foto: sxc

De vita tornen har börjat resas i skogarna utanför Sidensjö. Tre vindkraftverk är redan klara i den nya vindkraftparken – ytterligare 14 har påbörjats och 31 står i startgroparna. I oktober börjar de första vingarna snurra och producera förnyelsebar el, skriver Allehanda.se.

Flera mil vägar har byggts och 17 vindkraftverk har börjat resas norr om väg 335 mellan Sidensjö och Sollefteå. Men innan parken är klar ska ytterligare 31 vindkraftverk resas.

För tillfället är tre vindkraftverk klara med en totalhöjd på drygt 170 meter.

Vindkraftverken på den norra sidan kopplas till tre olika nedgrävda elslingor som är oberoende av varandra. Därför kommer de första vingarna att kunna snurra redan om några månader, trots att det dröjer till mars innan alla 48 turbiner i parken står klara.

– Spänningssättning, alltså när de börjar alstra ström, kommer att ske i början av oktober. Först ska transformatorstationerna bli klara, och högspänningsledningen. Vi ska också göra tester och kontroller innan start, säger Kalle Frölander, projektchef för Nordisk vindkraft.

När de 48 vindkraftverken är på plats kommer parken att ha en kapacitet på 114 megawatt och kommer årligen att producera el som räcker till 160 000 hushåll.

Att resa ett vindkraftverk tar ungefär en vecka och företaget BMS som äger den 146 meter långa kranen som används har varit på plats i en och en halv månad. Totalt jobbar ungefär 120 personer med bygget som kommer att ta ungefär ett år innan det är helt klart.

Slutkunden är Statwerke München, ett kommunalt elbolag i Tyskland.