SSVAB ansöker om 220 meter i maxhöjd

Foto: Torbjörn Bergkvist

Statkraft SCA Vind, SSVAB, vill bygga 200 meter höga vindkraftverk utanför Ramsele i Sollefteå kommun. Om ansökan går igenom kommer de nya vindkraftverken att vara bland de största vindkraftverken som finns på land i dag, skriver Allehanda.se.

Idag är den tillåten maxhöjden i områdena 170 meter men nu vill SSVAB ändra den till 220 meter.

Syftet med att ansöka om en ny maxhöjd är att man vill utnyttja vindkraftparkerna Björkvattnet, Bodhögarna och Stamåsen på bästa sätt.

– Nu när det finns teknik för att ta större del av vinden i anspråk så känns det dumt att inte utnyttja det, säger Jakob Norström vd på SSVAB.

Med större och högre vindkraftverk kan elproduktionen i vindkraftparkerna öka med 15 till 20 procent. Större vindkraftverk skapar möjlighet till större generatorer på upp till fyra megawatt, men det innebär även större rotorblad vilket i sin tur gör att mer el kan produceras vid låg vindstyrka.

Exakt hur höga de nya vindkraftverken kan komma att bli vet man inte eftersom man ännu varken fått ett godkännande från länsstyrelsen eller tagit beslut om eventuell byggstart för verken.

– Tar vi beslut i dag är det en viss höjd men tar vi beslut om ytterligare två år kan tekniken ha gått framåt och då kanske vi bygger ännu lite högre, säger Åke Westerberg som är pressansvarig på SCA Energy.