Mätmast snart på plats Hanöbukten

Foto: Vattenfall

Vattenfall har undersökt möjligheterna att bygga en havsbaserad vindkraftpark i Hanöbukten i Kristianstad och Sölvesborgs kommuner. Och just nu installeras en mätmast som ska mäta förutsättningarna för vindkraftsparken Taggen.

Projektet erhöll miljötillstånd 2012 för 83 turbiner med en sammanlagd effekt om 300 megawatt. Men beroende på vilka turbiner som väljs kan det bli allt mellan 50 till 80 vindkraftverk på anläggningen. Masten sätts nu upp med syftet att mäta turbulensförhållanden i vinden för att kunna dimensionera strukturen på de kommande fundamenten.

Masten var egentligen planerad att vara på plats i ett tidigare skede men kraftiga vindar och höga vågor försenade arbetet en aning. Fundamentet för den 100 meter höga mätmasten är nu på plats och snart ska även mätinstrumenten vara färdigmonterade på mastens bommar.

Masten, som beräknas kosta mellan 15 till 17 miljoner kronor, har fraktats till Åhus från Århus och sätts upp av det danska företaget Aarsleff.

Vattenfall driver tillsammans med fastighetsbolaget Wallenstam projektet Taggen vindpark som förväntas vara i drift senast 2020 och drifttiden kan vara upp till 25 år.

Vindkraftparken förväntas ge en energiproduktion på cirka 1,3 terawattimmar förnybar el vilket motsvarar hushållsel till cirka 250 000 hushåll.