Ett av världens mest innovativa Smartgridprojektet på Gotland

Foto: sxc

ABB håller på att skapa ett av världens kanske mest innovativa elnät på Gotland. Tillsammans med en rad partners bygger de om ett befintligt elnät till att bli smart, skriver helagotland.se.

Gotland vill bygga ut vindkraften till 1000 megawatt och om allt gåt som planerat kommer Gotland i framtiden att bli exportör av vindkraft med den nya HVDC-länk som Svenska Kraftnät utreder mellan fastlandet och ön.

– Gotlands elnät riskerar framöver nå kapacitetsgränsen för vindkraft. Vad vi nu ska göra på Gotland är att optimera elsystemet med smart ny teknologi. Om man ska förklara det enkelt så kan vi jämföra de svenska stridsflygplanen Jas Gripen med gamla Draken. Draken kunde en pilot själva flyga men för att en pilot i dag ska kunna flyga JAS så måste han ha datastöd, säger Jens Birgersson som arbetar för ABB.

– Min del av ABB ska leverera styrsystemet som gör att man kan köra systemet till sina yttersta gränser utan att det kollapsar. Vi vet hur vi ska göra och nu gör vi Gotland till ett exempel i full skala. Det här är en lösning som hela världen efterfrågar när man ställer om från fossilt till sol och vind, säger Jens Birgersson som bedömer att Gotlandsprojektet är ett om inte som pågår i ett befintligt elnät i världen.

Smart Grid Gotland är ett demonstrationsprojekt mellan Vattenfall, ABB, GEAB, Svenska Kraftnät, Schneider Electric och KTH med stöd av Energimyndigheten . Projektet startade i september 2012 och kommer att pågå till december 2015.