Svensk-kinesiskt samarbete bakom bygge av vindkraftpark

Foto: Patrick Degerman

I närvaro av Sveriges handelsminister, Ewa Björling, och Kinas ambassadör i Sverige, Chen Yuming, sp presenterade Skellefteå Kraft sitt avtal med kinesiska Dongfang Electric Corporation om köp av 30 vindkraftturbiner, ett avtal värt 600 miljoner kronor. Investeringen är en del av den tredje etappen av vindkraftparken i Blaiken.

Detta är den första affären i sitt slag mellan ett svenskt energibolag och en kinesisk leverantör. Investeringen innebär att det kommer att stå en av Europas allra största landbaserade vindkraftparker på Svensk mark. Fullt utbyggd kommer vindkraftparken att bestå av cirka 100 vindkraftverk och en årlig produktion på 600-720 gigawattimmar vilket motsvarar den årliga elanvändningen i 150 000 lägenheter. Den totala investeringen i vindkraftparken uppgår till 3,8 miljarder kronor.

Vindkraftparken ligger i Blaikenområdet som är ett lågfjällsområde på kommungränsen mellan Sorsele och Storuman i Västerbottens län.

– Vi fortsätter att investera i förnybar energi och är glada över avtalet med Dongfang. Jag är stolt över att Skellefteå Kraft är en av Sveriges största vindkraftproducenter och investeringen innebär ett nytt kliv i den svenska utvecklingen inom förnybar elproduktion, säger Hans Kreisel, koncernchef för Skellefteå Kraft.