Vattenfall gör vindkraftssatsning i Danmark

Foto: Siemens

Nu så byter Vattenfall ut de 35 vindkraftverken som utgör den danska landbaserade vindkraftparken Klim på nordvästra Jylland. Turbinerna, som har varit i drift i 18 år, ska ersättas av 22 nya 3,2 megawatts turbiner från Siemens.

Vattenfall har undertecknat ett avtal med Siemens om leverans och service av de 22 turbinerna till Klim. Det innebär att Vattenfall nu inleder sitt hittills största repowering-projekt i Norden.

De nya turbinerna saknar växellåda och är lättare än konventionella turbiner. Enligt planerna kommer de att vara färdiginstallerade under 2015. Klim kommer då att ha en effekt på 70,4 megawatt.

– Förvandlingen av Klims vindkraftpark med sina 35 mindre möllor till 22 stora har gjorts i en process med mycket få klagomål. Samarbetet med politiker och administrationen i Jammerbugt kommun samt med markägarna har gått helt friktionsfritt, säger Alberto Méndez Rebollo, chef för Vattenfalls nordiska vindkraftsverksamhet.

De befintliga 35 turbinerna kommer att monteras ned och renoveras.

Vattenfall planerar för att exportera turbinerna till bland annat Italien och Irland. Där kan det på grund av andra avräkningsregler vara lönsamt att använda turbinerna i 20 år till.