Svensk miljöteknik möter europeiskt riskkapital

Foto: sxc

Flera hundra internationella investerare är i Stockholm den 19-21 maj för att möta europeiska cleantechbolag, diskutera teknikutvecklingen och utse vinnaren i Nordic Cleantech Open. Intresset för svensk miljöteknik tycks vara stort.

European Cleantech Forum är en årlig internationell mötesplats för riskkapitalbranschen som äger rum på olika platser i Europa varje år. När den arrangeras för tionde gången är Energimyndigheten värd tillsammans med andra svenska myndigheter. En rad internationella nyckelpersoner inom miljötekniksektorn väntas delta, exempelvis Richard Youngman, Managing Director, Europe & Asia på Cleantech Group och Jon Anderson från Scatec, en privat inkubator med fokus på miljöteknik.

Ett genomgående tema är den snabba teknikutvecklingen de senaste tio åren och vad vi kan vänta oss de tio kommande åren inom exempelvis solenergi, byggnadsteknik och IT.

Drygt 100 innovativa företag deltog i tävlingen Nordic Cleantech Open och bedömdes av en jury bestående av 50 personer från internationella företag och riskkaptialfonder. Så småningom sållades tio bolag ut till finalen, som ägde rum på Cleantech Forum den 19 maj.

– Tävlingen är ett mycket bra sätt att vaska fram innovationer i framkant. Det ger verkligen en inblick i vad framtiden har att erbjuda. Att matcha ihop finalen med Cleantech Forum blir spännande då tidig svensk miljöteknik möter europeiskt riskkapital, säger Binella Vannesjö, affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Huvudmålgruppen för European Cleantech Forum är investerare. På eventet kommer det även att finnas entreprenörer, innovatörer, storföretag samt representanter från offentliga innovationssystemet.

European Cleantech Forum invigs av energiminister Anna-Karin Hatt, Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma och Lars Samuelsson, vd på Qunano. Energimyndigheten har ett regeringsuppdrag som syftar till att öka den privata finansieringen av svensk miljöteknik.

– Vi är mycket nöjda att vi fått eventet till Sverige. Det är ett gyllene tillfälle att få mer global uppmärksamhet från internationella investerare, säger Andreas Stubelius, affärsutvecklare på Energimyndigheten.