Energiomställningen kräver globala samtal

Foto: Martin Abegglen

Omställningen till ett hållbart energisystem kräver en gränsöverskridande dialog. På Energimyndighetens internationella arena Swedish Energy Outlook 2014 möttes ledare, forskare och frivilligorganisationer i samtal om framtidsfrågorna. Nu finns en film med talarnas tankar om energiomställningen.

– Jag är stolt över att Energimyndigheten skapar en arena som ger plats för debatt och dialog om framtidens energisystem. Vi har lyckats samla många intressanta experter som här delar med sig av sina kunskaper, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma som stod som värd för konferensen Energiutblick den 13-14 maj, där Swedish Energy Outlook ingår som en del.

Vi står inför en total förändring av hur vi använder energin i världen. Omställningen kommer att kräva ett modigt ledarskap och samverkan utöver traditionella gränser.

I filmen finns intervjuer med energiminister Anna-Karin Hatt, Jan Rotmans, professor i energy transition management vid Rotterdam School of Management, Nederländerna, Jeremy Oppenheim, programdirektör för det pågående projektet New Climate Economy, Storbritannien, Elizabeth Heider, hållbarhetschef på Skanska, USA, Jeremy Leggett, brittisk entreprenör och författare till den nyutkomna boken The Energy of Nations, Gunilla Saltin, tf vd Södra Cell, Johan Söderström, vd ABB och Torbjörn Wahlborg, vd Vattenfall.

Se filmen här: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pWXqxMS2JX4