Svenskar vill ha el från solkraft och vindkraft

Foto: sxc

För tredje året i rad presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten, en rapport där svenskarna har gett sin syn på framtidens boende. 2 757 personer har svarat på frågor inom fem teman: boende, inredning, ekonomi, teknik och miljö samt familjeliv.

Något som varit genomgående i årets Trendrapport är att svenska folkets hjärtan allt mer klappar för miljön. När de får ange vad som bör bli standard i framtidens hem hamnar egen energiförbrukning högst upp på listan. Främst är det solkraft som svenskarna vill värma upp hemmet med, drygt sex av tio svenskar vill att deras hem i framtiden ska försörjas av solkraft, följt av vindkraft. Kolkraften får däremot kalla handen.

– Årets Trendrapport visar tydligt att svenskarna blir alltmer medvetna om miljöaspekterna i sin vardag. Exempel på detta är att tre av fyra vill köpa klimatsmart inredning till sina framtida hem och att närmare hälften tror på trenden med urban gardening. Svenska folket verkar även ha en längtan tillbaka till hur det var förr. Att så många vill vara självförsörjande och att drömhemmet är en villa på landsbygden visar på en romantisering av det förflutna, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.