Vasa Vind har köpt Dählies vindkraftpark

Foto: Stena Renewable

Vasa Vind har köpt Björn Dählies och Hans Olofssons projekt Åskälen-Österåsen. Nu har bolaget tillstånd att resa 150 vindkraftverk, skriver öp.se.

Björn Dählies och Hans Olofssons stora projekt Åskälen-Österåsen har stått stilla sedan Stena Renewable drog sig ur projektet. Vasa vind har nu gått in som ägare men köpesumman är okänd.

Vasa Vind äger sedan tidigare två parktillstånd och totalt handlar det om 150 vindkraftverk i trakterna kring Hammerdal, Häggenås och Raftsjöhöjden.

Enligt Vindkraftcentrum i Hammerdal rör det sig om en investering på 4,5 miljarder kronor.

– Jo, det stämmer nog. Man räknar med att varje vindkraftverk kostar 30 miljoner kronor med vägar och fundament, säger Vasa Vinds vd Annette Eriksson.

Enligt Vasa vinds vd är planen är att bygga de tre vindkraftparkerna samtidigt för att sänka kostnaderna. Möjligen blir det också färre snurror om kostnaderna kan kapas nu när företaget har fler parker att spela med.

– Elpriset och elcertifikaten är så låga nu så för att få ekonomi i vindkraftverk krävs bra vindlägen och parker där man kan optimera drift och underhåll. Kan inte den här parken få ekonomi tror jag inte att det finns många parker i Sverige som kan det. Det är troligt att det blir färre verk än vi har tillstånd till.

Vindkraftverken är planerad att byggas under 2015-2017.