Sverige värdland för World Wind Energy Conference 2017

Foto: sxc

Svensk Vindkraftförening har efter ett framgångsrikt lobbyarbete blivit valda att stå värd för World Wind Energy Conference WWEC 2017.

Konferensen arrangeras årligen av World Wind Energy Association (WWEA) i samarbete med en nationell medlemsorganisation. Det blir första gången som världsvindkonferensen hålls i Sverige och Generalsekreteraren för världsorganisationen tycker att det passar i tiden, på många sätt.

- Efter fem år runtom i världen kommer en konferens att landa i Europa, det är då extra roligt att komma till Sverige som presenterat ett utmärkt upplägg på temat ”Democratic & Popular Wind Power” vilket handlar om hur man kan bidra till utvecklingen av en folklig vindkraft med en mix av aktörer som engagerar sig och tar ansvar för energiomställningen, säger Stefan Gsänger, WWEA.

Johanna Olesen, styrelseordförande i Svensk Vindkraftförening, instämmer:

– Att världsorganisationen ser Sverige som ett land i framkant när det gäller dialog, öppenhet och kunskapsutbyte, det är vi glada för. Hela vår organisation har arbetat hårt för att få konferensen till Sverige liksom med att säkerställa värdet för våra medlemmar, det är ett utmärkt tillfälle för svenska aktörer att synas globalt och för världen att se möjligheter i Sverige, säger Johanna.

Det internationella nätverkandet har den svenska organisationen varit med om att skapa - Svensk Vindkraftförening, är en av grundarna till WWEA, som bildades i Husum, Tyskland 2001. Sedan start har det genomförts 12 årliga konferenserna från Berlin 2002 till Shanghai 2014. 2015 är Australien värdland och 2016 är den åter i Asien närmare bestämt Tokyo, innan det så är dags för Malmö och Sverige 2017.

– Vi är stolta över att Sverige och Svensk Vindkraftförening har blivit utsedda till värdland för konferensen, det är en konferens med stora möjligheter. Vi har valt att gå med Malmö som konferensstad, som idag rankas som en av världens mest hållbara städer. Malmö har bl.a. ett mål om att till 100 procent vara försörjda av förnybar energi år 2030. Det gör Sverige och Malmö till ett mycket spännande val, avrundar Ulla Hedman Andrén, Verksamhetschef på Svensk Vindkraftförening.