Kinesiskt bolag levererar turbiner till Blaiken

Foto: Patrick Degerman
Foto: Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft har undertecknat ett avtal med det kinesiska bolaget Dongfang Electric Corp, DECL. Det kinesiska bolaget ska leverera 30 vindkraftsturbiner till vindkraftparken Blaiken.

Det nya avtalet beräknas totalt vara värt omkring 600 miljoner kronor. Det är den första affären i sitt slag mellan ett svenskt energibolag och en kinesisk leverantör.

Kontraktet omfattar leverans av 30 stycken vindkraftsturbiner, reservdelar samt ett serviceavtal. Turbinerna kommer att monteras vid den tredje etappen av Blaiken vindkraftpark mellan Sorsele och Storuman i Västerbotten. Fullt utbyggd kommer parken att bestå av 100 stycken vindkraftverk och en total effekt på cirka 250 megawatt

Totalt kommer cirka 100 personer att sysselsättas under sommaren 2014 för att bygga vägar, planer och fundament för el- och kabelarbete. Leverans och montering av de kinesiska vindkraftturbinerna kommer att äga rum under 2015. Den totala investeringen i Blaiken 3 uppgår till 785 miljoner kronor.

– Vi fortsätter att investera i förnybar energi och är glada över avtalet med Dongfang som hade den bästa totallösningen. Vindkraften är en viktig del i vår hållbara och lönsamma energiportfölj och satsningen i Blaiken kommer att bidra både med hållbar energi och samtidigt skapa sysselsättning och tillväxt, säger Hans Kreisel, koncernchef för Skellefteå Kraft.

Tekniken i de nya turbinerna bygger på en så kallad växellådslös direktdriven magnetisk generator, en mer robust och tekniskt enklare lösning än andra vindkraftverk. Detta är viktigt i kallt klimat och kräver också mindre underhåll. Turbinerna har också ett avisningssystem som förhindrar isbildning på bladen. Dels genom en värmefolie i bladen, dels genom varmluft som cirkulerar inne bladen. Dessa två tekniker har använts tidigare, men aldrig tillsammans.