Almi Invest satsar på ny vindkraftteknik

Foto: SeaTwirl
Bild: seaTwirl

Almi Invest går in med 2,2 miljoner kronor i en ny havsbaserad vindkraftsteknik från det svenska företaget SeaTwirl AB.

Den första prototypen har testats i havsmiljö utanför Halmstads kust och visat sig fungera som tänkt. Nu är det dags för att gå vidare och konstruktion av nästa prototyp är i gång. Det är i detta skede som Almi Invest har beslutat att gå in med riskkapital.

– Hela detta koncept innehåller mycket nytänk och det är spännande se vart det här kommer att leda. SeaTwirl har utvecklat ett helt nytt koncept när det gäller hur havsbaserade vindkraftverk ska konstrueras. Dessutom har deras första prototyp redan bevisat att tekniken fungerar och levererat in energi till befintligt stadsnät, säger Johan Falk, Investment Manager på Almi Invest.

En fullskalig version av SeaTwirl kan bli en stor konstruktion som kan bli mellan 300-400 meter hög, varav cirka hälften befinner sig under havsytan. Eftersom hela anläggningen flyter och havet bär hela dess vikt så är vikten i sig inte något problem.

– Det är naturligtvis en viktig fördel med vår konstruktion att havet bär hela anläggningens egen vikt eftersom den flyter likt en båt. Vi har redan från första början konstruerat vindkraftverket för att det ska fungera i en tuff havsmiljö, till lägsta möjliga installations- och driftskostnader och ändå med en bibehållen hög effekt. Faktum är att det är svårt att flytta ut ett landbaserat vindkraftverk, framförallt på djupa vatten, både ur ett ekonomiskt och ett tekniskt perspektiv, säger Gabriel Strängberg, vd på SeaTwirl AB.

Enligt SeaTwirls så är det med bolagets teknikslösning möjligt att skapa större vindkraftverk med större effekt jämfört med traditionella vindkraftverk, men till lägre kostnad.

SeaTwirls vindkraftverk ska också kunna lagra energi en viss tid eftersom hela vindkraftverket roterar på sin egen massa även när det slutat blåsa. Verket fortsätter att rotera på grund av att rörelseenergin som lagrats får hjälp av konstruktionens massa. Tillsammans upprätthåller de en roterande rörelse, likt ett stort tungt svänghjul helt enkelt. Energi som skapas från vanliga vindkraftverk måste däremot i princip förbrukas i samma stund som den skapas.

I och med att hela konstruktionen roterar runt sin egen axel så uppstår en gyroeffekt, ju högre rotationshastighet som rotorn har, ju stadigare flyter vindkraftverket eftersom det strävar att behålla sin upprätta position. Precis samma princip som en leksakssnurra på golvet som snurrar i upprätt position och vägrar falla så länge den roterar.

Nya tester ska nu genomföras i havet utanför den svenska västkusten med en större prototyp, 30 meter hög. Dessa försök ska inledas under våren och hösten 2014.