Vindkraftverk i Markbygden påverkar rennäring

Foto: Svevind

Byggandet av vindkraftverk förändrar arbetssättet för sameby, skriver Sveriges Radio.

Samebyn Östra Kikkejaur måste hitta nya sätt att jobba på när byggandet av vindkraftverken i trakten kring Markbygden fortsätter. Vindkraftverken sätts upp på skogssamebyn vinterbetesmarker och samebyn har sedan tidigare kommit överens med vindkraftföretaget Markbygden Vindkraft AB. Men hur mycket samebyn får i ersättning hålls hemligt.

– Det medför en förändring av arbetet och driften mot hur vi är vana att göra. Vi har en tid framför oss där vi får lära oss nya saker, att vi får vara öppna för nya saker, öppna för förändringar helt enkelt. Det säger Patrik Lundgren, renägare i Östra Kikkejaur, till Sveriges Radio.

36 vindkraftverk är redan byggda på Skoberget och konsekvenserna av dessa är inte märkbara, men inom samebyn menar man att det kommer märkes när alla 1100 planlagda vindsnurror sätts upp.

Byggandet ger många negativa konsekvenser för samebyn, bland annat att markerna krymper när man bygger vägar och renhjorden därför splittras. Detta blir merarbete för renägarna men Patrik Lundgren hoppas på att ersättningen ska täcka merkostnaderna.

– Vår bedömning är att vi ska kunna hantera situationen med den överenskommelsen som är gjort med vindkraftsbolaget, säger Patrik Lundgren.