165 verk planeras i Uppvidinge kommun

Foto: ABB

Uppvidinge kommun vill utöka antalet vindkraftverk i kommunen – och det rejält. Just nu finns det fyra vindkraftverk i kommunen och planen är att låta bygga ytterligare 165 stycken vilket skulle innebära att hela Kronobergs län blir självförsörjande på el, skriver Sveriges Radio.

Enligt Åke Carlson, Uppvidinges centerpartistiska kommunalråd, innebär projektet 200 årsarbeten under fem år och ungefär 50 beständiga jobb i kommunen under överskådlig tid.

För tillfället går det inte att bygga ett enda vindkraftverk i Uppvidinge eftersom kommunen ligger på maxkapacitet på elnätet. Men en ny proposition som klubbats igenom av riksdagen i höstbudgeten kommer att göra det betydligt enklare att bygga ut vindkraften, eftersom detta innebär att staten kommer att lägga ut de 350 miljoner kronor som krävs för att utöka maxkapaciteten på elnätet i kommunen.

Projektet beräknas kosta mellan sju och åtta miljarder kronor men kommer att innebära att Kronobergs län blir självförsörjande på el. Dessutom planeras tio nya vindkraftverk i Växjö kommun.