Ny vindkraft trots nej till nyemission

Foto: sxc

Efter beslutet om att inte satsa miljontals kronor för att gå med i vindkraftbolaget Samkrafts nyemission kommer kommunägda Ljusdal energis ägarandel att minska kraftigt. Samtidigt planerar Samkraft nästa stora vindkraftsprojekt i Ljusdals kommun, skriver helahälsingland.se.

Ljusdal energis ägarandel i Samkraft har minskat från 10,7 procent till ungefär 0,08 procent när de tackade nej till att satsa pengar i bolagets nyemission. Att Ljusdal energi var en av fyra delägare som valde att säga nej till nyemissionen är dock inget hinder för Samkrafts planer att anlägga en stor vindkraftpark vid Högkölen i Ljusdals kommun.

Tillstånden är redan klara för 30 vindkraftverk och projektet beräknas vara värt runt 900 miljoner kronor.

Enligt Samkrafts vd, Mikael Johansson, är det ett bra projekt med goda vindresurser och med dagens elpris och teknik, räknar de med att parken ska kunna ge en avkastning på runt 7 till 8 procent. Mikael Johansson hoppas även att Samkraft kan ta hjälp av kommunen och dra nytta av deras kompetens i projektet.

Örjan Fridner, ordförande i Ljusdal energis styrelse, tycker dock att situationen är psykologiskt olycklig. Men han välkomnar ändå projektet.

För att genomföra projektet behöver det göras ytterligare en investering senast 2017. Då finns möjlighet för Ljusdal att gå med i den investeringen.