Vestas nya maskinhus färdigt

Foto: Vestas

Maskinhusprototypen till världens mest kraftfulla vindturbin, Vestas’ V164-8.0 MW, har nu färdigställts på Lindø Industrial Park i Danmark. Maskinhuset ska nu fraktas till det danska testcentret i Østerild.

”Det fullständiga maskinhuset med dess komponenter har framgångsrikt klarat alla tester enligt utsatt tidsplan. Detta betyder att vi nu närmar oss möjligheten att erbjuda V164-8.0 MW till våra kunder”, säger Vestas teknikchef Anders Vedel. 

V164-8.0 MW prototypen kommer att fraktas till det danska testcentret i Østerild för vidare tester som ska säkerställa turbinens tillförlitlighet och utförande.

Maskinhuset har tillverkats vid Lindø Industrial Park, som erbjuder optimala möjligheter för den här typen av konstruktioner.

”Vi har valt har bygga maskinhusprototypen i Danmark på grund av den skicklighet, kunskap och erfarenhet som finns här” säger Anders Vendel.

Maskinhuset är 20 meter långt, 8 meter brett och 8 meter högt. Det väger ungefär 390 ton. V164-8.0 MW turbinen kommer att bli världens mest kraftfulla på marknaden med en kapacitet som kan försörja 7 500 europeiska hushåll med el.