Vindkraft hett i Jämtland

Foto: Jämtkraft AB

Skidskyttetävlingarna må ställas in på grund av hårda vindar, men vindkraftsindustrin jublar, skriver Öp.se.

– Vinden senaste dygnet producerade hälften av all installerad kärnkraft i Sverige. Det gläds man åt, säger en nöjd Melcher Falkenberg, Jämtkraft.

Under torsdagen hölls ett möte i VIP-tältet på Östersunds skidstadion. Mötet var ett led i Vindkraftcentrums arbete där man ville samla alla aktörer inom vindkraften på ömse sidor gränsen. Vindkraften är hetare än någonsin i området.

– I länet görs investeringar i vindkraft och kraftledningar till ett värde av 20 miljarder kronor. I Jämtland byggs nu 300 verk till ett värde av minst 10 miljarder kronor och tillstånd finns för lika många till. Sammantaget kan nyligen beslutade jättesatsningar på vindkraft i Tröndelag och satsningarna i länet sägas uppgå till 40 miljarder kronor, säger Torbjörn Laxvik, projektledare för Vindkraftcentrum.

– För oss betyder vindkraften arbetstillfällen på både lång och kort sikt. De som utexamineras från vindkraftsutbildningen i Strömsund kan räkna med jobb direkt efter utbildningen. Dessutom blir det många jobb för "vindkraftsrallarna", ofta personer som kommer hit via utländska bolag som specialiserar sig på att resa tornen och därefter fara vidare till nya byggen, säger Melcher Falkenberg på Jämtkraft.

För att ge ett mått på vindkraftens storlek i länet drar Torbjörn Laxvik paralleller till skogsindustrin.

– Vindkraften är det största som har hänt vad gäller investeringar i länet sen timmerdrivningarna på 1840-50-talen. Det handlar om större investeringar än vattenkraften i sådana fall. Och detta ger nya jobb. De 48 vindkraftverken i Hafsnäs ger 16 fasta jobb de kommande 25 åren, säger projektledare Torbjörn Laxvik.