NOS beställer ny servicekatamaran

Foto: Northern Offshore Services

Göteborgsbaserade Northern Offshore Services har beställt ytterligare en servicekatamaran för vindkraftparker till havs. Katamaranen byggs av norska Grovfjord Mek. Verkstad och levereras sommaren 2014, skriver Sjöfartstidningen.

När den nya katamaranen har levererats sommaren 2014 kommer det snabbväxande rederiet att ha en flotta på 20 fartyg/katamaraner. Nybygget, som får namnet Discoverer, blir systerfartyg till Developer som redan är under byggnation hos samma varv och som levereras i februari 2014. 

Den nya katamaren Discoverer blir 27,2 meter lång, 9,2 meter bred och får en maxfart på drygt 28 knop. Faciliteterna för besättning och passagerare omfattar bland annat fyra hytter, ett stort kök och mäss samt passagerarsalong. 

Fartygen byggs för att kunna ligga ute flera veckor i sträck, vilket blir en klar fördel eftersom vindkraftsparkerna numera ligger så långt ute. Skrovet till Discoverer har utvecklats i samarbete med Marintek i Trondheim och SSPA i Göteborg och kommer att kunna utföra dockningsoperationer i över 2,5 meters signifikant våghöjd.

Northern Offshore Services grundades på Donsö utanför Göteborg 2007 och är specialiserat på besättningsfartyg för vindkraftsprojekt till havs. Katamaranen Discoverer blir det åttonde Northern Offshore Service-fartyget som byggs av Grovfjord Mek. Verksted.