Finländsk vindkraft saknar lämplig hemmamarknad

Utvecklingen av vindkraft har börjat så sent i Finland att den inhemska vindkraftsindustrin aldrig kommit i gång på riktigt. Samtidigt som nya vindparker byggdes under hösten gick kraftverkstillverkaren Winwind i konkurs. Företagets verksamhet var förlustbringTuuliwatti bygger vindkraftverk i finländska staden Björneborg. Foto: Tuuliwatti

Utvecklingen av vindkraft har börjat så sent i Finland att den inhemska vindkraftsindustrin aldrig kommit i gång på riktigt. Samtidigt som nya vindparker byggdes under hösten gick kraftverkstillverkaren Winwind i konkurs. Företagets verksamhet var förlustbringande i många år och skulderna uppgick nu till över 300 miljoner euro.

Kort därefter meddelade vindkraftsbolaget Tuuliwatti om planer på en ny vindpark i Märynummi strax norr om centrala Salo. Tre vindkraftverk med en kapacitet på fem megawatt var ska producera el motsvarande den mängd 16 500 höghuslägenheter behöver per år.

Tuuliwattis vd Jari Suominen förklarade nyligen för dagstidningen HBL att dröjde det förargligt länge innan utbyggnaden av vindkraft kom i gång i Finland och industrin saknar därför idag en effektiv nationell hemmamarknad.

Källa: HBL